Papier met een sterk duurzaamheidsverhaal
Van onze partner Sappi
De merken van vandaag richten hun aandacht steeds meer op duurzaamheidskwesties – wat betekent dat u een zo sterk mogelijk verhaal moet kunnen vertellen als het gaat om het paper dat u aanbeveelt.
In de huidige printmarkt is het niet langer voldoende dat papier alleen een goede leesbaarheid, kleurreproductie, haptiek en runabiliteit belooft. Vandaag moet het beste papier ook een sterk duurzaamheidsverhaal kunnen ondersteunen. En dat moet een geloofwaardig verhaal zijn. Dus als het gaat om Sappi’s marktleidende Magno-papierassortiment, hoe luidt dat verhaal dan?
Het belang van duurzame inkoop
Papier wordt gemaakt van pulp en dit komt van het kappen van bomen, toch? Als het verhaal zo eenvoudig is, is het geen wonder dat zoveel merken en consumenten tegenwoordig met twijfels en aarzelingen naar drukwerk kijken. Vooral nu aan het einde van het jaar ook de Ontbossingsverordening (EUDR) van de Europese Unie van kracht wordt, waardoor er hernieuwde aandacht komt voor het bestrijden van ontbossing en toeleveringsketens. Dus hoe die twijfels tegen te gaan?
Door het volledige verhaal te vertellen. Voor Magno-papier betekent dit dat wordt gewezen naar het feit dat al het Sappi-papier wordt geproduceerd uit hernieuwbare, op hout gebaseerde grondstoffen die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.
Hoe kunnen klanten daar zeker van zijn? Alle Europese fabrieken van Sappi zijn gecertificeerd door zowel FSCTM (FSC-C015022) als PEFC (PEFC/07-32-76) Chain of Custody. Deze certificeringen tonen aan dat Sappi robuuste maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat de toeleveringsketens van het bedrijf ontbossingsvrij zijn, waaronder het gebruik van eigen due diligence- systemen om de levering van de gebruikte houtvezelgrondstoffen te controleren.
Papier als hernieuwbaar, recyclebaar product
Het is ook belangrijk om te onthouden dat papier inherent recyclebaar is – daarom is het zo’n belangrijk ingrediënt van een biogebaseerde circulaire economie. Een circulaire economie is een systeem waarbij hulpbronnen zo lang mogelijk in gebruik worden gehouden en waar afval wordt geminimaliseerd door recycling en herbestemming.
Door papier te produceren spelen bedrijven zoals Sappi al een belangrijke rol bij het creëren van een circulaire economie – niet in de laatste plaats omdat papier een van de gemakkelijkst te recyclen materialen ter wereld is. In Europa lagen de recyclingpercentages voor papier vorig jaar boven de 79% (het recyclingpercentage voor plastic is slechts 38%).
Papier kan natuurlijk niet voor onbepaalde tijd worden gerecycled: na verloop van tijd degraderen, verkorten en verslijten de vezels, en raken ze vervuild met onzuiverheden. Een paar papiersoorten, zoals krantenpapier en golfkarton, kunnen worden gemaakt van 100% gerecycled papier, maar de meeste vereisen de toevoeging van zogenaamde nieuwe vezels om de kwaliteit en sterkte te verbeteren. Dit betekent voor klanten dat hoogwaardig papier zoals Magno, gemaakt van duurzaam geproduceerde nieuwe vezels in plaats van gerecycled papier, een essentieel ingrediënt is om de papierrecyclingkringloop draaiende te houden.
Het verschil in decarbonisatie
Een centraal element van het duurzaamheidsverhaal van Magno is de reeks acties die Sappi onderneemt om de ambitieuze decarbonisatiedoelstellingen van het bedrijf na te streven. Deze doelstellingen, gevalideerd door het Science-Based Targets Initiative (SBTi), verplichten Sappi ertoe zijn koolstofemissies tegen 2030 met 41,5% per ton product te verminderen (in vergelijking met het niveau van 2019). Hoe wil Sappi die doelstellingen bereiken? Het meest cruciale is de implementatie van innovatieve technologieën die het aandeel hernieuwbare energie dat in de fabrieken wordt gebruikt, vergroten. Onder andere door grote projecten in 3 van de fabrieken waar Magno-papier wordt geproduceerd.
Boiler in Gratkorn-fabriek
Een belangrijk initiatief is de modernisering van de boiler van de Gratkorn-fabriek in Oostenrijk. Voorheen gebruikte de papierfa- briek steenkool als energiebron, maar na voltooiing van de herbouw van een boiler schakelde de fabriek over op biomassa en aardgas. Het driejarige project verminderde de ecologische voetafdruk van de fabriek met 30%, waarbij het gebruik van biomas- saresiduen voor energie het gebruik van hernieuwbare energie opvoerde tot een niveau van meer dan 56%. Biomassa wordt verkregen uit schors, zaagsel en houtsnip- pers, maar ook uit residu van het pulpproces.
Biomassa in Kirkniemi-fabriek
Sappi heeft ook elders brandstofbronnen duurzaam geüpdatet. In Finland is de Kirkniemi-fabriek overgeschakeld van steenkool naar biomassa, wat leidt tot een vermindering van de directe uitstoot van fossiele broeikasgassen met maar liefst 90% en een besparing van 230.000 ton koolstofdioxide per jaar.
E-boiler in Maastrichtse papierfabriek
De Maastrichtse papierfabriek in Nederland heeft ondertussen een nieuwe e-boiler geïnstalleerd en is al begonnen met het werken aan een tweede. De nieuwe boilers zetten elektrische stroom van zon en wind om in stoom om de fabriek van stroom te voorzien, waarbij de fabriek zijn piekverbruik van elek- triciteit coördineert met tijden van piekinvoer van hernieuwbare energie naar het bredere net, waardoor het nationale net wordt gestabiliseerd. Als gevolg hiervan zal de directe uitstoot van broeikasgassen tegen 2026 met 14% afnemen (ten opzichte van 2019) en tegen 2030 met 30%.
Al deze initiatieven en successen op het gebied van decarbonisatie verlagen de ecologische voetafdruk van meer dan alleen de fabrieken die Magno-papier produceren – ze verlagen de koolstofvoetafdruk van het papier zelf. En dat verlaagt op zijn beurt de ecologische voetafdruk van de publicaties die u voor uw klanten produceert wanneer ze voor Magno kiezen.
Een breder verhaal
De papierindustrie als geheel zet zich in om koolstofuitstoot te verminderen, met als doelstelling Europese koolstofneutraliteit tegen 2050. De industrie heeft de koolstof- uitstoot tussen 2005 en 2022 al met 39% verminderd, dit door een combinatie van verbeterde efficiëntie en het afstappen van fossiele brandstoffen. Met 61% van de ener- gie afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals biomassa, waterkracht en windenergie, is de pulp- en papierindustrie nu al de groot- ste gebruiker en producent van hernieuwbare energie in Europa.
Dat Sappi duurzaamheid serieus neemt, heeft er ook toe geleid dat Sappi Europe de platinastatus heeft gekregen van het duurzaamheidsbeoordelingsplatform EcoVadis. Het bedrijf staat nu in de top 1% van bedrijven in de papierindustrie en is een belangrijk element in het duurzaamheidsverhaal van Magno.
Bezoek de website voor meer meer informatie over het duurzaamheidsverhaal van Magno.
Wil je het gedrukte PRINTmatters magazine ontvangen? Neem dan een proefabonnement en kies voor nalevering.